Vichy en Goed Gevoel gingen op zoek naar 4 influencers die trager en bewuster gingen leven.

Interview: Nausika raes

“We hebben geen geld voor luxe vakanties. Maar we hebben wel de luxe om trager te leven.”

nausika

Naam: Nausika Raes
Leeftijd: 35
Status: getrouwd met Marten en mama van Alysha (10) en Emmelie (7)
Job: fulltime keramiste en mama
Ken je van: Atelier Nausika, een online platform waar Nausika haar creaties toont en blogt over leven in de natuur en duurzame keuzes maken
Mantra: “leef op het ritme van de natuur.”

NAUSIKA LEEFT OP HET RITME VAN DE NATUUR

Nausika en haar gezin willen ontsnappen aan de snelheid van de maatschappij. Dat betekent geen smartphone, geen televisie en geen fastfood. Wel leven op wat de natuur biedt en bewust tijd maken voor mekaar.

Drie x R

“Toen ik zwanger werd van ons eerste kind had ik nog meer dan ooit nood aan de drie R’en: rust, regelmaat en leven op het ritme van de natuur. Op die 3 principes is ons huishouden gestoeld. Mijn man en ik hebben er bewust voor gekozen om rond te komen met één inkomen. Elke ochtend gaat mijn man uit werken en blijf ik thuis bij de kinderen of werk ik in mijn atelier. Eén inkomen heeft natuurlijk gevolgen. Maar ik kies met plezier voor wat minder geld als het betekent dat ik in ruil meer tijd krijg. We hebben geen budget voor luxe-vakanties, maar we hebben wel de luxe om trager te leven. Hier heerst geen stress en dat is goud waard.”

Eén dag niet klagen

“We leven in een maatschappij die draait om ‘meer’. Je hoort er niet bij als je niet kan meepraten over de laatste televisieprogramma’s. Je hoort er niet bij als je geen dure smartphone hebt. Je hoort er niet bij als je niet elke vrije minuut op sociale media vertoeft. Je hoort er niet bij als je niet drie keer per jaar het vliegtuig neemt naar een hippe bestemming,.. We moeten zoveel en de verwachtingen zijn torenhoog. Zo moeten we precies ook altijd bereikbaar zijn. Altijd en voor iedereen. Zelfs op restaurant zie ik mensen hun telefoon opnemen terwijl ze in gesprek waren met hun tafelgenoot… Aan de snelheid en de oppervlakkigheid van die samenleving proberen wij dus te ontsnappen. Dat betekent geen televisie, geen auto, geen smartphone. We kweken onze eigen groenten en eten wat de seizoenen ons bieden, we doen aan auto-delen maar nemen vooral het openbaar vervoer en de fiets en we maken bewust tijd om bij mekaar te zijn. Bewust, natuurlijk en minimalistisch leven is best een uitdaging. Het is makkelijker om snel een pizza in de oven te steken dan om je kind zelfgekweekte pastinaak te laten eten. Ik probeer ook mezelf vaak uit te dagen. Zo ben ik onlangs een ‘30-dagen minimalisme’-uitdaging aangegaan: een dag offline gaan, een hele dag niet klagen, je laatste 5 aankopen evalueren, een doel loslaten… Een echte aanrader!”