Supertrend: de food bowl

Schuif je borden maar aan de kant, want de komende maanden eet jij uit een kommetje. De bowl is een gigantische hit in Amerika, en ook hier zie je steeds meer varianten. Je lepelt immers niet alleen je yoghurt met granola uit je bowl, maar ook je lunch, snack en diner.

smoothie bowl

In Amerika sloeg de bowl mania al vorig jaar toe, bij ons belooft het dit jaar dé hype te worden. Wat is het toch met die food bowls? Wel, simpel: zo’n kleurrijk kommetje met inhoud ziet er oh zo aantrekkelijk uit, en dat heeft Instagram begrepen. Een post van een food bowl scoort sowieso likes… Of je het nu voor de likes doet of niet: wat er heerlijk uitziet, wil je proeven. Punt.
Daarnaast valt de bowl onder de categorie comfort food: met gekruiste benen, lekker genesteld in de sofa eten uit een kommetje voelt zoveel gezelliger. En dan valt er ook nog iets te zeggen over de zorgvuldig opgebouwde inhoud: experts beweren dat je al die verschillende kleuren, texturen en smaken hap na hap veel bewuster gaat ervaren. Ook niet onbelangrijk: de bowls zijn erg gezond, bovendien vul je ze met een ontbijt, een lunch, een snack of een avondmaal... 

smoothiebowl

Als ontbijt of vieruurtje…

DE SMOOTHIE BOWL

Een smoothie drink je, een Smoothie Bowl lepel je. De inhoud is namelijk veel dikker doordat een deel van de ingrediënten – het fruit - bevroren is of doordat je met vaste ingrediënten zoals havermout werkt. Een smoothie bowl bevat doorgaans zo’n 150 gram bevroren fruit naar keuze, een banaan, 125 ml vloeistof (melk, yoghurt, amandelmelk, kokosmelk…) en een lepel zoetstof (ahornsiroop, agave, honing, suiker, pindakaas…). De toppings maken elke bowl af: kies hier voor granola, noten, chiazaad, kokosschilfers, granaatappelpitjes, goji-bessen, kleine stukjes of partjes fruit…
Trouwens, een ingrediënt dat steeds vaker zal opduiken, is de açai-bes, een zoete, paarse vrucht uit Zuid-Amerika. Waarom? Deze bes is calorie-arm, valt onder de noemer superfood, en krijgt gepureerd de consistentie van ijs. Als je dan ook nog eens weet dat de smaak doet denken aan chocolade, noten en bosbessen, snap je de hype wel. 

lunchbowl

Als lunch…

DE BUDDHA BOWL

Deze bowl – ook wel eens hippiekom genoemd - knipoogt naar de buik van Boeddha: overvol en hartverwarmend. Bij het vullen van je bowl ga je op zoek naar een balans tussen groenten, granen en proteïnen. Een behoorlijk stevige maaltijd dus die je de rest van de dag de nodige energie bezorgt. De regels zijn los, maar algemeen geldt: kleurrijk en erg gezond. Als basis kies je voor vezels, bijvoorbeeld bruine rijst, quinoa, volkoren couscous, bulgur… Daarbovenop krijgen de groenten – rauw of geroosterd – een prominente rol: paprika, spinazie, broccoli, pompoen, erwten, courgette… wat je maar lekker vindt. Denk ook aan proteïnerijke ingrediënten zoals avocado en eieren.
En wat met vlees of vis? Hoewel heel wat Buddha Bowls vegetarisch of zelfs vegan zijn, kan je naast geroosterde tofu gerust ook gegrilde kip, rauwe zalm of ander lekkers aan je lunch toevoegen. Het geheel maak je af met een lichte dressing, bijvoorbeeld op basis van citroen, mosterd en honing of limoen, sesamolie en sojasaus. De toppings tot slot – noten, zaden, lente-uitjes – maken Boeddha helemaal happy. 

pokébowl

Als diner…

DE POKé BOWL

Een ideale light afsluiter van je dag: de Poké Bowl. Enige voorwaarde is dat je niet vies bent van rauwe vis, want dat is wel één van de basisingrediënten. De Poké Bowl (Poké betekent ‘in stukjes snijden’) is een traditioneel gerecht uit Hawaii.
De inhoud van je bowl is in feite een uit elkaar gehaalde sushirol: rauwe vis, groenten en sushirijst. Belangrijk is dat je aan de slag gaat met superverse, eventueel gemarineerde vis, zoals zalm, tonijn of octopus. Daarnaast kies je voor groenten die je ook in sushi vindt, zoals komkommer, avocado, sojabonen, wortel, edamame… Ook mango vormt een populaire aanvulling. Snij de vis, de groenten en het fruit indien mogelijk in kleine blokjes. Onderaan in je bowl komt een laag traditionele sushirijst. Als topping kies je uit pakweg lente-uitjes, ingelegde gember en geroosterde sesamzaadjes, het geheel overgiet je met een scheutje sesamolie of sojasaus of een andere dressing naar keuze.
In Amerika – en dan vooral aan de Westkust – heb je intussen een overload aan pokeria’s. Wie opent bij ons de eerste..?

Nog meer trends?

Wist je dat Vichy ook een online magazine heeft waarin uiteenlopende artikels rond huid- en lichaamsverzorging, maar ook lifestyle aan bod komen?

Benieuwd? Klik hier