staycation

Op zoek naar het vakantiegevoel in eigen land

Waarom zoeken we dat ultieme vakantiegevoel per definitie ver weg, terwijl er om je hoek nog zoveel te ontdekken valt? Deze originele plekken zijn rustgevend mooi, kleurrijk of net extra levendig en moet je deze zomer dringend ontdekken.

Lange autoritten, drukke stranden, een jetlag, een iets te vreemde keuken voor je kinderen, tropische temperaturen… aan elke ideale reis kleven sowieso ook wat nadelen.  Waarom dit jaar eens niet gewoon op een wat rustiger tempo in eigen land? Deze originele plekken hebben een heerlijk hoog vakantiegehalte. 

100% vakantiegevoel, want… een Sahara ofwel een indrukwekkend zand- en duinlandschap in eigen land! Een voetgangersbrug en een tocht doorheen een heerlijk geurend naaldbos brengt je uiteindelijk bij de wonderlijke, 200 hectare tellende woestijnvlakte inclusief helderblauwe meertjes. Onderweg spot je heel wat vogels, maar ook een XL slang, boomleeuwerik en meer om in te spelen. Dit stukje vakantie overschouw je bovendien zo’n dertig meter boven de grond vanop een uitkijktoren.

www.toerismelommel.be

100% vakantiegevoel, want… deze sympathieke Brusselse zomerstarter begon ooit als een voornamelijk Afrikaans getint festivalletje, vijfentwintig jaar later passeren zowat alle continenten on & off stage. Hier moet je zijn voor zomerse, dansbare muziek en sfeer, maar ook voor exotische marktjes en yummie worldfoodstandjes.

www.couleurcafe.be

100% vakantiegevoel, want… zo’n zoete pauze smaakt nog beter tijdens de zomer en maakt élke leeftijd happy. Ondanks de grote hoeveelheid ijsjes die hier dagelijks worden verkocht, kiest Cremerie François bewust niet voor een grote melkproducent maar voor een lokale boer. Verse hoevemelk dus én natuurlijke ingrediënten, bovendien wordt het ijs elke dag opnieuw in minstens negen verschillende smaken gedraaid. Daarbij wordt niet afgeweken van het oorspronkelijke recept uit 1928 van meneer François himself.

www.cremerie-francois.com

tip: zorg voor de juiste zonnefactor

Een dagje zonnen vraagt uiteraard om een regelmatige smeerbeurt. Start je dag met een goede dagcrème met hoge SPF factor, zoals Slow Âge – Vichy’s dagverzorging die de sporen van huidveroudering aanpakt. Zo ben je beschermd tegen de zon en hou je je huid soepel. Combineer met een zonneproduct dat de huid helpt beschermen tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen, en ze op lange termijn in topconditie helpt houden.

100% vakantiegevoel, want… een dagje Belgische kust hoort er nu eenmaal bij. 24°C en meer? Dan moet je er de drukte bijnemen. Of… je trekt de duinen in. Inbegrepen: de rust, maar ook een indrukwekkend zicht op zee, wuivende grassen, extrazacht zand plus voldoende hoogtes en laagtes om je ideale privéplekje uit te zoeken. Bredene is op dat vlak een topper: hier geen drukke dijk, maar een strand dat naadloos overloopt in schitterende duinen. Even opladen met een hapje of een drankje doe je in beachbar ’t Strandhuis.

www.bredene.be

100% vakantiegevoel, want… je waant je enkele uren booteigenaar. In combinatie met de zon en een homemade picknick teken je voor een paar luxueuze verwenuren. De elektrische sloep neemt je in alle stilte mee door het centrum van Gent, of laat je de natuurpracht van de Leiestreek ontdekken. Vanaf 70 euro voor 2 uur. Je hebt geen vaarbewijs nodig.

www.booot.be

100% vakantiegevoel, want… hier reis je de wereld rond en waan je je achtereenvolgens in onder andere Siberië, Bali, Australië, Scandinavië, Togo en China. Authentieke tempels, bananenbomen, een woud van metasequoia’s, steppe- en savannegrond, kortom een schitterende aankleding maken het vakantiegevoel helemaal compleet. En dan hebben we het nog niet over de meer dan vijfduizend dieren: exotische papegaaisoorten, wallaby’s, leeuwen, luipaarden en Kaapbuffels, gorilla’s, olifanten en natuurlijk Baby P.

www.pairidaiza.eu

100% vakantiegevoel, want… de nacht doorbrengen in een tent voelt altijd als een beetje vakantie, en als die tent dan nog eens in een boom hangt… De vier druppelvormige boomtenten zijn het werk van kunstenaar Dré Wapenaar. Ze hangen in bomen langs een dreef richting het kasteel van Hex in Haspengouw. Slapen doe je met z’n vieren (max. twee volwassenen + twee kleine kinderen) comfortabel op een matras. Collega-kunstenaar Ardie Van Bommmel maakte uit fruitkisten een zit-, was-, toilet- en barbecue-eenheid, verder zorgt de natuurpracht rondom voor gratis entertainment.
Overnachten kan tot 30 september en kost 70 euro per nacht.

www.borgloon.be

100% vakantiegevoel, want… een go-kart hoort nu eenmaal bij de zomer, alleen denk je standaard aan een zeedijk. Deze go-kart – of railbike – dendert op een oude spoorweg en laat je tijdens een tocht van zo’n twee uur tussen het station van Kalterherberg (Leykaul) en Sourbrodt een mooi stukje Ardennen zien.
30 euro per railbike met een minimumbezetting van 2 personen

www.railbike.be