Background Image

SLOW ZOMERWORK-OUT

15 tips om te blijven sporten bij meer dan 25°C

Tijdens de zomer schakelen we automatisch een paar versnellingen terug. Wèg strak dagschema. Niet alleen gaan we ein-de-lijk met vakantie, we nemen vaker de tijd om zonder schuldgevoel te genieten en te ontspannen. Een spontane barbecue, een tuinfeestje bij de buren, met een boek in de hangmat, een glaasje wijn bij een zwoele zonsondergang…

Eén woord? Doén!
Alleen moeten we het toch ook even over je sportritme hebben… Want wordt die zorgvuldig opgebouwde conditie straks niet ietwat verwaarloosd? Te warm, te veel plannen, geen zin om op vakantie te sporten… en dus is het plots september en heb je twee maanden amper gesport. 

Dat zou jammer zijn, want al na een maand rust wordt je vooruitgang tenietgedaan en gaat je conditie maar ook je spierkracht erop achteruit.

Zonde, toch?
Waarom focus je deze zomer niet op slow sport: een work-out op een rustiger tempo, rekening houdend met je plannen, je vakantiebestemming, de temperaturen en de zomervibes, die je toch voldoende uitdaagt én fit houdt.

Background Image

Zo blijf je deze zomer wél sporten

Pic
1. ga wandelen

Van een luchtje scheppen tot een fikse tocht door het groen: een wandeling is de favoriet onder de slow sports. Laagdrempelig, je houdt er zelden een blessure aan over en je doet het waar en wanneer je wil. Bovendien is het voor zowat alles goed: hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen. Een halfuur per dag is wel het minimum. Veel? Absoluut niet: laat de hond uit, maak een strandwandeling, ga shoppen,...

Pic
2. Probeer eens een waterwork-out

Ook een paar baantjes trekken, blijft een topper onder de trage sporten. Een regelmatige zwembeurt verbetert je conditie en is de perfecte krachttraining voor armen, benen en buikspieren. Nog leuker wordt het wanneer je buiten kan zwemmen: in de zee, in een zwemvijver, op vakantie in het zwembad of misschien bij die welgestelde vriendin? Voorwaarde is dat je het niet bij pootjebaden houdt… 

Pic
3. Spring op de fiets

Stijgt de temperatuur richting dertig graden? Maak een fietstocht! Kies voor een rustig tempo en een route langs water en veldwegen, en geniet van het briesje onderweg. Zorg wel voor voldoende water en smeerbeurten (zie verder). 

Pic
4. Kopieer je sportleraar

Neemt je sportabonnement een pauze of vertrek je op vakantie? Stel je eigen dagelijkse sporthalfuurtje samen. Herinner je de oefeningen die je leraar je tijdens je wekelijkse work-out laat doen en maak er je eigen mix van. Niet je sterkste kant? Dan zijn er nog altijd de vele apps, vlogs of YouTube-filmpjes die je op weg helpen!

Pic
5. Doe iets actiefs met het gezin

Geen zomer zonder gezinsuitstappen. Ga op zoek naar gezamenlijke interesses en maak er een actieve dag van. Onderbreek je dagje op het strand bijvoorbeeld met een uurtje skeeleren op de dijk of huur een go-cart. Ook vliegeren of een zandkasteel bouwen, vraagt behoorlijk wat energie. Ook tof: ga kayakken in de Ardennen, waag je aan een klimparcours of probeer eens een blotevoetenpad.

Pic
6. Stop een sportoutfit in je koffer

Geef toe: kans is groot dat je ook dit jaar weer een paar jurken en topjes te veel in je koffer stopt. Maak liever plaats voor je sportoutfit: het zal je extra motiveren om ook effectief te sporten.

Pic
7. Verken de mogelijkheden op vakantie

Natuurlijk ga je straks zwemmen, wellicht ook wandelen en misschien zelfs een fietstocht maken. Maar er zijn ook andere sporten waarmee je extra punten scoort. Boek bijvoorbeeld eens een initiatie snorkelen, stand-up paddling of kiten. Je hotel of camping heeft vaak wel wat sportiefs in de aanbieding: niet alleen is er veelal een gymzaal, in en rond het zwembad kan je wellicht een work-out meepikken. En naar het strand ga je niet zonder bal of badmintonset.

Pic
8. sta wat vroeger op

Belooft het een warme dag te worden? Rise and shine! Zet je wekker en geniet van de frisse ochtendlucht om te joggen, een paar yoga-oefeningen te doen, een toertje te fietsen of alvast een paar baantjes te trekken nog voor de echte zonnekloppers hun ligbed inpalmen…

Pic
9. Drink voldoende

Wie niet sport, moet tijdens een zomerse dag extra drinken. Voor wie wél sport, geldt: drink meer dan dat je denkt nodig te hebben. Blijf dus drinken, ook al heb je geen dorst. Je bent immers vatbaarder voor uitdroging. Neem altijd voldoende drank mee en vergeet ook na het sporten niet te drinken: je lichaam heeft veel vocht verloren. Luister sowieso naar je lichaam en train liever niet in de volle zon en tijdens de warmste uren van de dag.

Pic
10. Kies de juiste outfit uit

Stijlvol – that is – maar ga vooral voor losse, dunne kleding in een ademende stof en een lichte kleur. Ook een pet is deze maanden een must.

Pic
11. Bescherm je tegen de zon

Door het zweten, ga je sneller verbranden. Opletten dus! Kies een voldoende hoge zonnefactor en smeer je regelmatig in. Ga op zoek naar een zonnecrème die aan je noden voldoet: Vichy heeft een uitgebreid gamma zonneproducten die je huid helpen beschermen tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. Vermijd indien mogelijk de volle zon, zoek bijvoorbeeld bos of park op, en train ’s ochtends en ‘s avonds. Investeer ook in een goede zonnebril.

Pic
12. Eet lekker light

Het goede nieuws is: door de zomerse temperaturen heeft je lichaam minder energie nodig om warm te blijven. Daardoor ga je als vanzelf minder eten. Bovendien heb je geen zin om boven hete potten en pannen te staan, en kies je dus vaker voor slaatjes. Gevolg: een minder vol gevoel, waardoor je extra gemotiveerd bent om iets actiefs te doen.

Pic
13. Probeer eens iets nieuws

Wie groeplessen volgt, heeft tijdens de zomer doorgaans pech: net als jij schakelt je sportclub over op een zomerritme en dus minder aanbod. Dit is echter het moment om uit je comfort zone te stappen en nieuwe lessen uit te proberen.

Pic
14. Wees realistisch

Kans is klein dat je sportritme even consequent is als wat je tijdens het jaar nastreeft. Relax: het is zomer. Het doel is niet om fitter te worden, maar om even fit te blijven, zodat je in september gewoon de draad terug kan oppikken.

Pic
15. Slow down

Dé belangrijkste tip: doe het rustig aan. Ga op zoek naar jouw favoriete slow sport, en sport minder intensief en minder lang dan je gewoon bent. En luister naar je lichaam: bij zomertemperaturen ligt je hartslag gemiddeld 5 tot 15 slagen hoger dan normaal. Take it easy, dus.