SLOW DOWN TIME

7 trage verwenmomentjes thuis

Nog wat vakantiedagen over terwijl de kinderen op kamp zijn? Negeer emmer, dweil, was en andere dwingende taken: vandaag neem jij verdiend en zonder schuldgevoel een dagje slow down time.

Background Image

In de badkamer

Laat ons raden: je badkamertijd is doorgaans behoorlijk beperkt omdat je kinderen moet wekken en kleden, brooddozen vullen, boekentassen checken en iedereen achter de veren zitten terwijl je jezelf met een halve blik in de spiegel klaarmaakt. Dus. Het huis is leeg, je badkamerkast zit vol heerlijk geurende verwenproducten en jij hebt tijd: dit is je moment. Laat het bad vollopen. Verwen je huid met een masker. Lak je nagels. Werk je wenkbrauwen bij. Scrub, epileer, masseer, vijl en geniet van alles wat bij jouw beautymoment hoort.

Ook een belangrijk onderdeel van je badkamermomentje: verzorg je huid met een goede dagcrème. De cosmetische verzorging Slow Âge van Vichy bevat een mix van gezonde, natuurlijke ingrediënten (antioxiderende Baïcaline-wortel, bifidus uit probiotica en mineraliserend water van Vichy) en een UVA- en UVB-filter. Samen gaan zij de sporen van opkomnende tekenen van veroudering vertragen en houden je huid elastisch en fris.

Background Image

In de keuken

Ben jij eerder het type kant-en-klaar of easy does it? Skip dan deze tip. Wie wel ontspant door een uurtje snijden, mengen, roeren en proeven, trekt zich vandaag even terug in de keuken. Slow cooking staat voor verse, duurzame seizoenproducten, genieten van het kookproces en vervolgens in fijn gezelschap lekker lang tafelen. Misschien is dit wel het moment om een heerlijke tomatensaus op het vuur te zetten, waarna je in je diepvries voldoende porties hebt voor een snelle oplossing tijdens de werkweek. Fiets naar de markt of de lokale groenteboer om je ingrediënten, zet in je keuken vervolgens een relaxed muziekje op en geniet van de kleurenpracht op je snijplank. Terwijl jij straks met een boek in de zetel kruipt, vult je huis zich met de geur van verse tomatensaus.

Background Image

In de tuin

Onze handen liggen te vaak op een toetsenbord en zoeken tijdens vrije momenten terecht een grotere uitdaging. De tuin is de perfecte slow down-plek. Tuinieren heeft niets met haast te maken, integendeel: de natuur heeft haar eigen tempo. Planten, snoeien, wieden, sproeien en vervolgens wachten op wat gaat groeien. In onze gehaaste wereld, waar alles om efficiëntie draait, kan het therapeutisch zijn je over te geven aan het ritme van de natuur. Bovendien zijn die uren met je vingers in de aarde wroeten wel echt het summum van aarden. Maar… misschien nestel jij je liever simpelweg in bikini in de zon? Doén! Laat de vitamine D maar rustig z’n werk doen.

Bescherm je altijd voldoende tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen tijdens het tuinieren of zonnen. Vichy Idéal Soleil is een uitgebreid gamma zonneproducten dat je huid niet alleen beschermt, maar ze op lange termijn ook in topconditie helpt houden.

Background Image

In de slaapkamer

Yoga blijft stijgen in de populariteitspoll en dus ook meditatie, want die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Wat doet meditatie? ‘Simpel, de rommel in je hoofd opruimen’, aldus Rolf en Melanie, het koppel achter Happy with Yoga (www.happywithyoga.com). ‘Onze gedachten zijn snel geneigd om af te dwalen. Zorgen, stress, afspraken, deadlines, maar ook leuke dingen zorgen ervoor dat je vaak niet met je aandacht in het moment bent. Zonde, want het verleden kan je niet meer veranderen en op de toekomst heb je maar beperkte invloed. Het enige moment waarop je echt kan leven en genieten, is nu. Mediteren helpt je hierbij.’

 


Probeer eens deze eenvoudige ademhalingsoefening voor beginners:


Ga in een comfortabele houding zitten. Sluit je ogen en observeer het ritme van je ademhaling.

Probeer met je aandacht bij je ademhaling te blijven. Je zal merken dat dit lastig is.

Dwaalt je aandacht af, probeer dan rustig terug te keren naar je ademhaling. Raak vooral niet gefrustreerd: onze gedachten gaan nu eenmaal snel op zoek naar dingen om aan te denken.

Meer is het niet. Heel simpel, maar tegelijk heel lastig. Té lastig? Tel dan: één en adem in, twee en adem uit. Ga zo door tot tien en begin opnieuw. Hou vijf minuten vol. Probeer hier een wekelijkse en op termijn dagelijkse gewoonte van te maken. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker en effectiever het wordt.

Background Image

In de zetel

Hoe lang is het geleden dat jij nog eens een dutje deed? Zomaar spontaan doorheen de dag in de zetel kruipen en indommelen… Not done? Nonsens. Er zijn intussen meer dan voldoende onderzoeken die de zogenaamde powernap aanmoedigen, steeds meer bedrijven richten zelfs een dutjesruimte in. Vandaag echter geen baas noch kinderen die je minuten in de gaten houdt. Kruip onder een zachte plaid en dommel in. Je zal merken, een dutje werkt de schade van een korte nachtrust weg. Zet wel je wekker: je powernap mag maximum 20 minuten duren, anders kom je in een diepere slaapfase en loop je de rest van de dag een beetje wazig rond. Tenzij je er meteen voor kiest om lekker slow voor een volledige, deugddoende slaapcyclus van 1,5 uur te gaan natuurlijk…

Background Image

In de eetkamer

Zin in een tussendoortje? Er liggen vast wel voldoende eetklare dingen te grabbel in je (koel)kast, maar kies eens voor een hapje waar je wat werk aan hebt. Noten kraken, verse garnalen pellen, maar ook een granaatappel, een pomelo of zonnebloempitten zijn allesbehalve kant-en-klaar. Ga op zoek naar jouw favoriete trage snack en droom lekker weg.

Background Image

In de woonkamer

We hebben er af en toe allemaal behoefte aan: even onderuit zakken en hersenloos tv-kijken. Lekker ontspannend. Hoewel. Er is weinig slow aan tv-kijken, omdat we geen pauze kunnen nemen. Of we kunnen dat wel, maar hoe vaak zet jij een programma op pauze om de woorden of beelden te laten doordringen of bespreken? De televisie bepaalt het tempo en dat ligt vaak hoog: snelle dialogen, een flitsende montage. Verdwijn daarom liever wat vaker in een boek. Lezen is ontspannend, maar op een andere manier. Het geeft je wel de tijd om na te denken en op je eigen tempo in een andere wereld te verdwijnen. En dat mag gerust slow, aldus de Israëlische schrijver Amos Oz: ‘Alle leuke dingen worden nog leuker wanneer je er de tijd voor neemt. Lezen is geen uitzondering.’

De juiste huidverzorging helpt je mooi en goed in je vel te voelen. Met Vichy’s Slow Âge rem je bovendien de sporen van huidveroudering af. Meer weten?

ontdek het hier