slow parenting

Mag het wat minder?

De rat race is weer begonnen. Voor jou én voor je kinderen, want ook zij ervaren al van jongsaf de druk om te presteren. Hoe nemen we wat gas terug? 

Wat is goed ouderschap? We starten allemaal vanuit ons buikgevoel, maar gaandeweg voelen we de druk toenemen. We kijken en vergelijken. We hebben het zelf druk en gaan daarom compenseren met extraatjes. We willen onze kinderen alle kansen geven, hen uitdagen, hun grenzen laten opzoeken en hen tegelijk beschermen. Daardoor staan ook onze kinderen onder druk en zitten ze met dezelfde overvolle agenda als wij. 

linnea

Hello helikopterouder

Wanneer ben je een geëngageerde, betrokken ouder en wanneer ga je te ver? Of ook: wanneer word je een helikopterouder? Dit oude begrip duikt de laatste jaren opnieuw vaak op en slaat op ouders die het leven van hun kinderen te veel willen sturen. Dat doen ze omdat ze het allerbeste willen voor hun kinderen, alleen bereiken ze daarmee vaak het tegenovergestelde…

Carl Honoré, slow living-ambassadeur en schrijver van onder andere Under Pressure, ziet het zo: “De lijn tussen een geëngageerde ouder en een helikopterouder is dun, toch zijn er een aantal signalen die een waarschuwingslampje zouden moeten doen branden. Wanneer je alweer het huiswerk van je kind aan het maken bent bijvoorbeeld. Wanneer je jezelf hees schreeuwt aan de zijlijn van het sportveld. Wanneer je kind tijdens de rit naar zijn hobby op de achterbank in slaap valt. Wanneer je het zelden over andere onderwerpen hebt dan je kinderen. Wanneer het alweer een eeuwigheid geleden is dat jij en je partner nog eens iets met z’n tweetjes deden.”

‘Mijn kinderen bezorgen me rimpels en grijze haren?’

Een typische uitspraak na een bewogen dag als ouder. Helaas is er ook iets van aan: hoe ouder je kinderen worden, hoe meer tekenen van huidveroudering bij jou opduiken. Dat is een natuurlijk proces: je huid wordt nu eenmaal dunner, droger en minder elastisch en vraagt om een aangepaste verzorging. Toch blijkt dat 80% van de huidveroudering niet met je leeftijd, maar met omgevingsfactoren en levensstijl te maken heeft. Hoe gezond eet je bijvoorbeeld, doe je aan sport, hoeveel uren slaap je ’s nachts? Ook stress laat z’n sporen na op je huid. Nog een extra reden dus om een dosis slow te introduceren in je leven. Vichy’s Slow Âge heeft dan ook het grootste effect in combinatie met een gezonde levensstijl. Deze huidverzorging gaat de eerste tekenen van huidveroudering vertragen, door ze vanaf hun ontstaan te corrigeren. Zo oogt de huid dag na dag gladder, gezonder en jeugdiger.

Take it slow…

Slow parenting focust op balans in huis. Kinderen mogen best een paar uitdagingen aangaan, maar maak er geen wedstrijd van. Slow parenting betekent dat je je kinderen de tijd en de ruimte geeft om te ontdekken en uit te proberen – bijvoorbeeld hobby’s - maar dat er ruimte is in de agenda. De dagen worden niet volgepropt met activiteiten, er wordt ook ‘rust-tijd’ ingepland. Momenten om samen thuis door te brengen zonder specifieke plannen. Slow parenting betekent dat je toelaat om ook spontane activiteiten te laten ontstaan en dat deze vaak voor de meest waardevolle herinneringen zorgen. Slow parenting gaat over liefde en aandacht zonder voorwaarden.

speelgoed

Vervelen = oké

Een berg speelgoed, maar je kind ligt naar het plafond te staren en zucht: ‘Ik verveel mij zo-ho-ho!’?
Moet kunnen. Onderdruk de neiging om een hele resem voorstellen te doen of uit schuldgevoel je eigen taken te staken en je kind te entertainen. Verveling is oké. Kans is trouwens groot dat tijdens zo’n ‘ik verveel me-moment’ de vraagt valt om tv te kijken of te gamen. Niet op ingaan: laat die verveling maar even borrelen. Je kind herademt op die manier en ontspant zelfs door even te niksen, waarna de ideeën vanzelf komen en je kind een nieuw spelletje bedenkt. Moet hij of zij niet iets nuttigers doen? Nee! Ook die simpele spelletjes zorgen ervoor dat de creativiteit en verbeelding worden gestimuleerd, het brein wordt getraind en dat je kind zich ontwikkelt.

mislukken

Mislukken mag

Een slecht rapport, de zwakste in de turnles, een mislukte tekening… Een kind moet leren dat falen bij het leven hoort. Het leert doorzetten – ik probeer het nog eens maar op een andere manier. Het leert z’n eigen emoties kennen – dit maakt me kwaad of net droevig. Het leert zichzelf kennen – dit is blijkbaar niet mijn grootste talent.
Een kind heeft tijd en ruimte nodig om de wereld te ontdekken, en dat moeten ze op hun manier kunnen doen. Door te falen, leren ze en ontdekken ze wie ze zijn en niet wie we willen dat ze zijn. Dat vraagt een open blik en veel aanmoediging als ouder.

ja

Zeg eens wat vaker ja

Loslaten is part of the deal wanneer je een kind grootbrengt. En net dat kan verdraaid lastig zijn. Alles draait om vertrouwen. Het vertrouwen dat de onthaalmoeder je baby net zo goed zal verzorgen als jij. Het vertrouwen dat je kleuter naast je naar school kan fietsen. Het vertrouwen dat je kind op kamp met de Scouts een supertijd zal hebben. Het vertrouwen dat je kind in je eentje naar de bakker kan. Enzovoort. Zeg dus eens wat vaker ja. Je kind kan beter risico’s inschatten dan je denkt en kan best tegen een stootje. Voorzichtig zijn is goed. Wie echter gaat overbeschermen, zet z’n eigen angsten over op z’n kind.

nee

Zeg eens wat vaker nee

Mag ik nog een ijsje? Dit speelgoedje aan de kassa? Nog wat langer tv kijken? Die koek? Dat jurkje? Die bal? Dat spelletje?
Natuurlijk probeert je kind. Ze worden getriggerd door ‘hebbedingen’. Reclamespots, kleurrijke rekken in de supermarkt, hun vriendjes op de speelplaats met de nieuwste hype, hun favoriete vloggers die zich laten sponsoren, folders in de brievenbus… Je kind wil ja horen, wij vinden het niet altijd leuk om nee te zeggen. Toch vragen kinderen om discipline. Zij kunnen zelf moeilijk grenzen afbakenen, dat is jouw taak. Die grenzen geven hen een veilig gevoel en bereiden hen voor op een wereld gebaseerd op regels en compromissen. Niets mis dus met nee zeggen of een taakje te koppelen aan iets leuks. 

buikgevoel

Vertrouw op je buikgevoel

Er is geen definitie van goed ouderschap. Zoek vooral zelf uit wat werkt en onthoud dat opvoeden nu eenmaal een leerproces is, zowel voor je kind, voor het gezin als voor jezelf. Luister naar je kind en observeer. Elk kind heeft z’n eigen handleiding, elk gezin vraagt z’n eigen formule. Weersta aan de druk van buitenaf: wees geen kuddedier en ga op zoek naar je eigen unieke formule. En geloof in jezelf.

under pressure

Boeit het onderwerp je? In het boek Under Pressure heeft Carl Honoré het uitgebreid over slow parenting.

De juiste huidverzorging helpt je mooi en goed in je vel te voelen. Met Vichy’s Slow Âge rem je bovendien de sporen van huidveroudering af. Meer weten?

ontdek het hier