lagom

Minder moeten,
meer lagom

Wat we kunnen leren van de Zweden


We piekeren te veel. Net nog waren we zorgeloos op vakantie, nu begint het geknaag opnieuw. Doen we het wel goed? Zouden we niet wat meer? Of net minder… Misschien moeten we eerder kiezen voor ‘precies genoeg’, net zoals de Zweden…

kleur

"Niet te veel, niet te weinig, precies goed."

linnea

Na het Deense hygge duikt nu ook het Zweedse lagom als inspirerende levensstijl op bij ons. Een vertaling voor het woord is er niet echt. Niet te veel, niet te weinig, precies goed. Dat is eenvoudig gezegd de vertaling. In het boek Lagom, de Zweedse kunst van een leven in balans legt Linnea Dunne uit hoe zij lagom ziet:
“Het clichébeeld van Zweden is een opgeruimde kamer met minimalistische inrichting die rust en ruimte uitstraalt. Lagom gaat voor een belangrijk deel over die ruimte, over eenvoud en je rommel opruimen, over vooroordelen bestrijden en eerlijk zijn. Maar het gaat ook over de gedeelde verantwoordelijkheid."

Lagom is een weekend bij een vriend logeren, maar je eigen lakens meenemen omdat het eerlijk is om samen voor de was op te draaien.  Het is het recht om betaald thuis te blijven als je kind ziek is, maar daar geen misbruik van maken. Lagom is een praktische auto kopen, ook al is dat niet het aantrekkelijkste model. Het is één muur van de kamer een kleur geven en de rest wit laten, om dat het overdreven zou zijn om alle muren te doen. Het is felrode lipstick dragen, maar de rest van je make-up naturel houden. Lagom is een hamburger eten, maar er geen frietjes bij nemen want matigheid is een deugd.

Wat moeten we daar nu mee?

Linnea:

“Misschien komt lagom als trend precies op tijd. Heel wat mensen hebben last van stress, staren te lang naar het scherm, vinden dat ze te veel giftige stoffen binnenkrijgen en te weinig kostbare tijd met hun kinderen doorbrengen. De planeet schreeuwt om een betere balans. Als je bovendien bedenkt dat onze hulpbronnen in hoog tempo opraken, lijkt het behoorlijk urgent om minder te verspillen. Als je weet wat ‘precies genoeg’ is, waarom zou je dan meer willen?”

lunchbowl

Ook Vichy kan zich vinden in de lagom benadering van het leven

De cosmetische verzorging Slow Âge ging op zoek naar precies de goede mix van gezonde ingrediënten (antioxiderende Baïcaline-wortel, bifidus uit probiotica en mineraliserend water van Vichy). Niet meer, niet minder. Deze ingrediënten gaan samen de eerste tekenen van huidveroudering vertragen door ze vanaf hun ontstaan te corrigeren. Zo oogt de huid dag na dag op een natuurlijke manier gezonder en jeugdiger.

Let’s lagom

Hoe doen de Zweden dat dan concreet? Hieronder alvast een paar tips uit Linnea’s boek om uit te proberen.

koffie

-1-
Meer lagom op het werk

Je bent niet één met je job. De meeste Zweedse bedrijven liggen er verlaten bij na 17 uur. Het land experimenteert bovendien al een tijdje met de 6-urendag, want ‘wie zich goed voelt, werkt ook beter’. Hou die lagom gedachte in je achterhoofd. Ga op tijd naar huis en overweeg eventueel om minder uren te werken.

×

Lagom werken is in feite gewoon een kwestie van gezond verstand. Als je aan een Zweedse baas zou vragen: ‘Hoe lang mag ik over deze job doen?’, dan zou het antwoord ‘Tot het klaar is’ zijn. Zo logisch: verspil geen tijd aan werk dat in feite al klaar is, maar lever ook geen werk af dat nog niet in orde is. Doe je het goed, dan besteed je er een lagom hoeveelheid tijd aan.

×

Geen dag zonder fika of koffiepauze voor de Zweden, dus ook op het werk. In een traditionele werkomgeving heeft het personeel naast de lunchpauze elke ochtend en middag een kwartier fika. Het gaat niet alleen om koffie drinken, maar over het loslaten van je directe taak. Even op de rem gaan staan. Misschien iets om ook te introduceren op het werk? 

keuken

-2-
Meer lagom in de keuken

Lagom eten is de hele dag door goed en gezond eten – niet te veel, niet te weinig – en je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk houden. Een stevig ontbijt is sowieso een must, vervolgens een voedzaam tussendoortje, dan een warm middagmaal, opnieuw een voedzaam tussendoortje en ten slotte een warme maaltijd.

×

Picknick eens wat vaker. Het park, een deken, wat hapjes en drankjes en leuk gezelschap. Quiches zijn alvast het perfecte lagom gerecht: veelzijdig, makkelijk mee te nemen en populair in de picknickmand of op een buffet. Ook etentjes waarbij iedereen een gerechtje meeneemt, zijn 100% lagom.

×

In tijden van klimaatverandering is het heel lagom om zelf groenten te kweken. Ze blijf je dicht bij huis, het is goedkoop en je eet eenvoudigweg wat je oogst. Ook onderweg eetbare kruiden plukken, zelf brood bakken en bier brouwen is heel erg lagom.

×

Borden niet leeg? Zweden gooien nooit restjes weg, maar verwerken ze de volgende dag in een nieuw gerecht.

gezin

-3-
Meer lagom in je gezin

In Zweden hebben ouders recht op 480 dagen ouderschapsverlof als ze een kind krijgen of adopteren en die mogen ze in onderling overleg opnemen voordat het kind acht is. Ook kunnen ze betaald thuisblijven om voor hun zieke kind te zorgen en kost de kinderopvang bijzonder weinig. Zo rooskleurig is het bij ons nog niet. Toch is het overduidelijk dat gelijkheid tussen man en vrouw ons geluksgevoel beïnvloedt. Hoe flexibel is je werkgever? En hoe ervaar je de balans in je gezin?

×

Doe op vrijdagavond lekker niets in je eentje, met je gezin of je vrienden. Fredagsmys heet dat in het Zweeds. Het is een chips en joggingbroek-avond. Wat is daar lagom aan? Het bied tegenwicht tegen het strakke ritme van de week: geen enkel soort eten is te simpel of te kant-en-klaar, geen enkel tv-programma te oppervlakkig. Zit je lekker? Prima!

vrijetijd

-4-
Meer lagom in je vrije tijd

Zoek een creatieve hobby om je batterijen op te laden. Schrap één of meerdere tv-avondjes waar je toch weinig aan hebt en volg een workshop, hou een dagboek bij, teken, kruip achter je naaimachine, maak fotoboekjes…

×

Fika hoeft niet alleen op het werk, je kan ook perfect in je eentje of met vrienden een koffiepauze houden. Er hoeft zelfs geen koffie aan te pas te komen. Het gaat erom dat je even terugschakelt en nadenkt over wat je aan het doen bent. Een rem op de hectiek van alledag.

×

Verzin een lagom buitenactiviteit en probeer die uit. Slechtste geval: je vindt het niks, maar je hebt wel frisse lucht gehad. Beste geval: je ontwikkelt de gewoonte om in je vrije tijd de natuur in te gaan. 

lagom
Meer lezen?
Linnea Dunne - Lagom, de Zweedse kunst van een leven in balans

€13.99, uitgeverij Lannoo

Meer weten over Vichy’s verzorgingslijn Slow Âge?

ontdek het hier