beauty & the city

beauty & the city

Wèg vervuiling, hallo stralende huid!

Ultrafijn stof, uitlaatgassen, smog, Uv-straling… onze huid krijgt het zwaar te verduren.
Laat de vervuiling niet winnen: actie dus, en wel nu!

Onze huid werkt als een soort buitenwipper: schadelijke stoffen komen er niet in. Alleen krijgen we met steeds meer luchtvervuiling af te rekenen, waarvan de kleine deeltjes zich op de huid gaan hechten en sommige ervan zelfs tot in de opperhuidcellen dringen. Het gevolg? Allerhande huidaandoeningen, een doffe huid en een versneld verouderingsproces.

Vermijden is helaas onmogelijk. Maar wie de huid goed verzorgt, garandeert een goede werking ervan zodat de vervuiling zo min mogelijk effect heeft op ons lichaam.

eat it

1. EAT IT!

"Tip: ga voor groenten en fruit met opvallende kleuren."

OVERUREN VOOR DE LEVER

De lever, één van de belangrijkste organen in ons lichaam, krijgt het bijzonder zwaar te verduren. Alle gifstoffen die we binnenkrijgen, en dat worden er steeds meer, moet hij onschadelijk maken. Overuren dus! Zorg dus dat de lever niet onnodig veel moet werken door ook nog eens ongezond voedsel voor te schotelen: 50 tot 75% van je bord moet ingenomen worden door groenten, de overige 25 tot 50% door volkoren producten en/of proteïnerijke voedselproducten. Op die manier help je de lever gezond te houden, waardoor deze in optimale omstandigheden de gifstoffen uit je lichaam kan blijven verwijderen.

OP HET BORD

Vers & gevarieerd, dat zijn de reminders tijdens je wekelijkse ronde door de supermarkt. Tip: ga voor groenten en fruit met opvallende kleuren. Hoe opvallender, hoe rijker aan antioxidanten. Deze zijn enorm belangrijk voor het herstel van de beschadigde huid, bovendien hebben ze een gunstig effect op de werking van de lever:
- Groenten: koolsoorten (bloemkool, spruitjes, boerenkool, groene en rode kool, broccoli…), bieten, rode bonen, artisjokharten, wortelen, erwten
- Fruit: blauwe bessen, aardbeien, frambozen, granaatappel, ananas, avocado’s, appelsien, watermeloen

CHECK HET ETIKET

Het voedingslabel bevat een schat aan informatie. Checken dus! Hoe langer de lijst, hoe meer ongezonde toevoegingen. Beperk ook de meeneemmaaltijden tot een minimum: ze zijn niet alleen te vet, ze bevatten veel zout wat voor een opgeblazen huid zorgt.

sweat it

2. sweat it!

"Sporten is sowieso een aanrader, maar geef die zweetproductie vooral regelmatig een ferme push met een saunabezoek." 

EVEN VAN DE WERELD

De gifstoffen zoeken hun weg in je lichaam en nestelen zich in de vetcellen. Bewegen doet zweten, waardoor de gifstoffen je lichaam via je huid verlaten. Sporten is sowieso een aanrader, maar geef die zweetproductie vooral regelmatig een ferme push met een saunabezoek.

NOG EEN GEZOND RONDJE JOGGEN

Ook intensief sporten doet zweten, maar wat als jij een buitensporter bent? De laatste tijd lees je regelmatig negatieve berichten over de impact van fijn stof. Als we intensief sporten, ademen we meer lucht in en dus meer ultrafijn stof. Logisch dus dat je de plek waar je gaat sporten maar beter goed uitkiest. In de stad wordt bijvoorbeeld veel fijn stof gemeten in smalle straten, in tunnels en onder bruggen omdat de lucht daar maar moeilijk weg kan. Maar ook in een park of op een wandelweg krijgt de schone lucht het zwaar te verduren wanneer deze vlakbij een drukke baan ligt. Feit is dat je op het platteland meer aan de luchtvervuiling ontsnapt. Maar zodra er bijvoorbeeld een bus voorbij rijdt, schieten ook daar de waarden meteen de hoogte in. Het goede nieuws: de nadelige gevolgen zouden pas na een flink aantal uren effect hebben. In grootsteden als Antwerpen, Brussel of Gent bijvoorbeeld doet de vervuilde lucht je inspanningen pas na 9 tot 11 uur fietsen teniet.

drink it

3. Drink it!

"koop een leuke waterfles met waterfilter en zeul deze overal mee naartoe. De fles zien, doet namelijk drinken."

MEENEEMFLES

Een dooddoener, en toch drinken we nog altijd té weinig water. Nochtans belangrijk, want je huid smeekt om voldoende vocht. Helpt: koop een leuke waterfles met waterfilter en zeul deze overal mee naartoe. De fles zien, doet namelijk drinken. Passeer je een kraan? Vul je fles en drink nog meer, zodat je tegen het einde van de dag toch zo’n anderhalve liter water hebt gedronken. De regel is dat je doorheen de dag geen dorst mag hebben, want dat is een teken dat je onvoldoende drinkt.

VERSGEPERST

Daarnaast schaf je je maar beter een goede blender of sapcentrifuge aan. Groenten, fruit of een mix van beide met nog een handvol granen erdoor? Hello healthy snack! Ook groene thee eist dankzij z’n ontgiftende werking z’n plek op. En vergeet niet: wissel tijdens een avondje uit voldoende af met water of skip de alcohol gewoon volledig: je huid droogt er namelijk van uit…

hydrate it

4. Hydrate it!

"Investeer in een goede dag- en nachtcrème zodat je huid fris en elastisch blijft."

WEG SPOREN

Verwijder zonder fout elke avond – zelfs al is het na een nachtje stappen alweer ochtend - je make-up en alle sporen van vervuiling, en was je gezicht met een milde reiniger.

ZELFS ONDER DE ZON

De schade van de UV-stralen kan je tegenhouden door dagelijks zonnecrème of dagcrème met een voldoende hoge factor te smeren. De schade door de luchtvervuiling wordt hiermee echter niet aangepakt. Belangrijker is het om hoog in te zetten op antioxidanten (zie eerder), zoals vitamine C en E.

DE JUISTE VERZORGING

Investeer in een goede dag- en nachtcrème zodat je huid fris en elastisch blijft. Slow Âge, de cosmetische verzorging van Vichy, combineert 3 gezonde ingrediënten (antioxiderende Baïcaline-wortel, Bifidus uit probiotica en mineraliserend water van Vichy) en een UVA-filter om sporen van veroudering te vertragen door ze te corrigeren vanaf hun ontstaan.

EEN BOOST ZO NU EN DAN

Verwen je huid wekelijks met producten die een hoge concentratie aan actieve ingrediënten bevatten en die dus heel gericht jouw probleemzone aanpakken: een doffe, vermoeide huid, acné, rimpels… Las dus regelmatig een extra badkamermomentje in en verwen je huid met een scrubbeurt, een masker en een serum. 

breathe it

5. Breathe it!

"Planten maken gelukkiger én ze zijn goed voor ons."

EEN JUNGLE THUIS

Nu groen in huis sterk wordt aangemoedigd door woonbladen, kunnen we er maar beter ons voordeel mee doen. Planten maken gelukkiger én ze zijn goed voor ons. Dat komt omdat planten de koolstofdioxide die wij uitademen omzetten in verse zuurstof.

SLIM PLANTJE

Kies voor planten die de lucht zuiveren. De zinkvaren bijvoorbeeld gaat ongezonde stoffen, bijvoorbeeld afkomstig uit verf of computers, opnemen en omzetten in voedingsstoffen waardoor onze leefomgeving gezonder wordt. Andere luchtzuiverende planten zijn de gatenplant, sierasperge, vrouwentong en lepelplant.

Ook Vichy heeft een duidelijk actieplan tegen vervuiling...

Op de website van Vichy vind je uitgebreide informatie over de ingrediënten in haar verzorgingsproducten en wat dat voor jouw huid betekent.

Benieuwd? Klik hier