yoga

Op yoga retreat:

in lotushouding op vakantie

Ook een yogafan? Of alleszins benieuwd naar het effect ervan? Misschien moet je eens een yoga retreat boeken… Een paar dagen of langer ertussenuit en behalve sightseeing en ontspanning een paar yogasessies op het programma: steeds meer vrouwen én mannen vallen terecht voor het idee.

Op yoga retreat, who’s in?

Yoga is de voorbije jaren definitief uit het zweverige hoekje gekropen en spreekt vandaag de m/v aan die op zoek is naar balans in het leven én naar een verbinding tussen lichaam en geest. Bovendien heb je zoveel vormen, van zuiver spirituele tot bijzonder fysieke yoga, dat zowat iedereen zich aangesproken kan voelen.

Ondertussen worden steeds meer yogamatjes buiten de studio’s uitgerold – in parken, aan de kust, in een dal of net op de top van een berg. Helemaal ideaal wordt het wanneer je aan je dagelijkse zonnegroet een vakantie vastknoopt.
Op yoga retreat, who’s in?

kleur

Ik ga op reis en neem mee… een yogamatje!

Yoga on call

Dolly organiseert jaarlijks met haar yogastudio Yoga on Call verschillende retreats en workshops.


Zelf kwam ze rond 2003 in aanraking met yoga. Ze woonde en werkte op dat moment in de Verenigde Staten, en stippelde door die kennismaking een volledig nieuwe weg voor zichzelf uit. Diverse workshops, retreats én enkele jaren in Venice Beach, het yoga-mekka van de Westerse wereld, later startte ze in 2006 haar eigen mini yogastudio. Vandaag is Yoga on Call een begrip in Gent.

Dolly: “We zijn in de eerste plaats een laagdrempelige plek waar je de meer dynamische vormen van yoga kan volgen. Daarnaast organiseren we af en toe een yoga retreat. Net zoals je zoveel verschillende soorten yoga hebt, heb je ook bij de yogavakanties diverse formules. Doorgaans gaat het om een inspirerende reis met de klemtoon op yoga, ontspanning, sightseeing en gezond eten.” 

Hoe ziet een doorsnee dag eruit?

“De dag begint sowieso met een yogasessie en eindigt met eentje. Die kan een uur duren, maar het kan ook een intensieve sessie van zo’n drie uur zijn. De rest van de dagindeling is divers. Je kan kiezen voor een stevige wandeling of opteren voor een massage en een paar rustige uren om en rond het zwembad. Sommige reizen omvatten verschillende logeerplekken waarbij je on the road heel wat stops hebt, andere kiezen voor één vaste plek en bieden je de kans – al dan niet begeleid – de omgeving te ontdekken.”

Voor wie is een yoga retreat?

“Een heel uiteenlopende groep van mannen en vrouwen die op zoek zijn naar rust en balans, maar ook nieuwe indrukken in een inspirerende omgeving. Veelal zijn het mensen die al enige ervaring hebben met yoga, hoewel dat natuurlijk geen vereiste is. Toch raad ik geïnteresseerden altijd aan om eerst uit te zoeken welke soort yoga bij je past. Zorg dat je een klik hebt met de yoga die op jouw retreat aan bod komt én met de docent die de sessies geeft. En informeer je goed: wie biedt de reis aan, wat is de achtergrond van de docent… Je wil immers niet bij één of andere guru terechtkomen of geblesseerd terugkeren!”

Heeft de locatie invloed op de beleving?

“Wat de yogalessen betreft, niet. Natuurlijk is het aangenaam om de zonnegroet te doen met zicht op de zee of de bergen. Dit najaar organiseert één van onze docenten, Alexander De Waele, een retreat naar Marokko. Een yogasessie aan de rand van de Sahara, dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding… Maar de bestemming speelt vooral een rol tijdens al die andere uren dat je rondtrekt en een stuk van het land ontdekt.”

zelf uittesten?

Lekker dichtbij: ARDENNEN

Je hoeft geen urenlange vlucht te boeken om perfect tot rust te komen: in het zuiden van ons land heerst de stilte en maakt de overdonderende schoonheid van fauna en flora je hoofd als vanzelf leeg. Koppel daar een paar yogasessies aan en je hebt alle ingrediënten om op maandagochtend opgeladen de week te hervatten.

Yoga on Call neemt je dit najaar mee naar La Ferme du Bois-le-Comte vlakbij Orval. Tijdens het Iyengar Yoga Weekend (van 13 tot 16 oktober) verblijf je in een honderd jaar oude, karakteristieke hoeve nabij Orval, omgeven door tien hectare groen met oude eiken, een biologische groenten- en kruidentuin, een vijver en voldoende terugtrekplekken om te lezen, te zonnen of te mediteren.

Het weekend omvat voornamelijk asana's (houdingen), aangevuld met pranayama (focus op de ademhaling) en yogafilosofie.
Ook beginners met een goede fysieke conditie zijn welkom!

Prijs: vanaf 260 euro per persoon
Meer info, www.yoga-on-call.be

ardennen
ibiza

Of heerlijk ver weg: IBIZA

Natuurlijk kan je Ibiza, met z’n citroen- en olijfbomen, schitterende baaien, witgekalkte huisjes en z’n ‘relax & peace state of mind’ niet negeren.

De Nederlandse Willemien van Egmond richtte Retreat Yourself op, waarmee ze onder andere yoga retreats organiseert. ‘Jezelf terugtrekken, ontspannen en heerlijk verwennen om op te laden en met nieuwe energie en inspiratie naar huis te keren, zo ziet zij dat. Hiervoor kiest ze schitterende plekken uit in Nederland, maar ook in Marokko en Ibiza.

Dit najaar boek je bijvoorbeeld een weekje Yoga Retreat: Relax & Recharge Yourself (van 8 tot 14 oktober) in Ibiza. Je tekent voor negen yogasessies (een mix van Hatha Yoga, Yin Yoga en Flow Yoga) met zicht op de met pijnbomen begroeide heuvels, maar ook voor meditatiesessies, vegetarisch eten, een picknick op het strand en voldoende vrijetijd om het eiland te verkennen, te zwemmen of met een boek tot rust te komen. Je verblijft in Casa Retreat Yourself, een authentieke finca in het zuidwesten van het eiland.


Prijs per persoon: 945 euro (op basis van een gedeelde tweepersoonskamer)
Meer info, www.retreatyourself.nu