Zit je vakantie er al op? Of is het einde in zicht? De lichte tegenzin die je voelt om de heerlijke vakantiedagen de rug toe te keren, is niet meer dan normaal. Hoe je je dagen ook invulde, algemeen gold: niets moet. Bovendien lag het tempo laag. Zelden werd de wekker gezet, het anders zo strakke uurschema werd overboord gegooid en het mocht allemaal wat trager.

En wat als je een fractie van dat tempo op je werk introduceert? Je job link je niet meteen aan dat gezapige tempo, toch gelooft een steeds grotere groep aanhangers dat slow ook op het werk werkt.

Slow working, hoe doe je dat?
Slow working betekent niet per se dat je trager gaat werken, maar dat je je taken bewuster en geconcentreerder uitvoert, zonder tijdsdruk of haast. Daarbij staan gezondheid en geluk voorop: een betere balans tussen je werkuren en je vrije uren in plaats van meer loon, meer succes en een hogere functie.

Volgens de Nederlandse Heidi Does, aandachttrainer en Slow Working-coach, zijn dit de basisprincipes:

1. Aandacht: werk alert en gefocust, maar kies voor een trager tempo.
2. Eenvoud: schrap de energieverspillers, vereenvoudig en delegeer.

Screenshot

Elke verjaardag brengt behalve taart, cadeaus en feest helaas ook tekenen van huidveroudering met zich mee. Dat is een natuurlijk proces: je huid wordt nu eenmaal dunner, droger en minder elastisch en vraagt om een aangepaste verzorging. Toch blijkt dat 80% van de huidveroudering niet met je leeftijd, maar met omgevingsfactoren en levensstijl te maken heeft. Hoe gezond eet je bijvoorbeeld, doe je aan sport, hoeveel uren slaap je ’s nachts? Ook je job – de plek waar we wekelijks het meeste van onze tijd doorbrengen – is een bepalende factor: stress laat z’n sporen na op je huid. Nog een extra reden dus om slow working te introduceren in je leven. Vichy’s Slow Âge heeft dan ook het grootste effect in combinatie met een gezonde levensstijl. Deze huidverzorging gaat de eerste tekenen van huidveroudering vertragen, door ze vanaf hun ontstaan te corrigeren. Zo oogt de huid dag na dag gladder, gezonder en jeugdiger. Maar dat vraagt dus ook de nodige dosis slow in je leven…

In de praktijk: enkele nuttige tips

No, no, no…


Je wekker buzzt je wakker en vanaf dan is het hollen.

Wèl doen


Zet je wekker tien minuten tot een halfuurtje vroeger. Een kleine aanpassing, maar wat een verschil om dat ochtendritueel niet in sneltempo af te moeten handelen. Neem meer tijd voor je ontbijt en je badkamermomentje, en kom stukken relaxter op je werk aan.

No, no, no…


Jouw werkdag in drie woorden? Go, go, go!

Wèl doen


Niks mis met een gezonde drive, maar voorzie doorheen de dag eenvoudige rustmomenten om even terug te schakelen. Is het erg druk? Kies dan de kleine, weerkerende taken of momenten om even diep in te ademen en een momentje bewust stil te staan. Dat kan bijvoorbeeld telkens je een tekst moet saven, op de lift wacht, een bestand via WeTransfer verstuurt…

Screenshot
Screenshot

No, no, no…



Pauzeren achter je computer, genre snel even webshoppen, Instagram checken of een yoghurtje binnenlepelen terwijl je een blik werpt op een verslag.

Wél doen
Ga voor de goede, ouderwetse koffiepauze. Wandel naar het automaat, de keuken of een andere plek waar je collega’s ontmoet en babbel even over de kleine dingen des levens. Ook de korte pauzes in je eentje geven zuurstof.

No, no, no…


Je todolijst zonder bewuste volgorde taak na taak doorlopen.

Wèl doen


Mix je taken: zorg dat je de mentaal veeleisende taken voldoende afwisselt met diegene die je hoofd wat rust gunnen, zoals administratieve taken.

No, no, no…


Een stapel dossiers, meetingverslagen en aantekeningen op je bureau. Zo toon je immers wat voor een harde werker je bent?

Wèl doen


Rust op je werkplek betekent rust in je hoofd. Regelmatig opruimen dus! Hou ook het bureaublad van je computer overzichtelijk.

No, no, no…


Je mailbox die elke paar minuten checkt of er nieuwe mails zijn.

Wèl doen


Kies doorheen je werkdag slechts twee momenten om je mailbox te bekijken. Ga door de mails en maak meteen een selectie: wat mag weg, wat moet je onmiddellijk beantwoorden en wat kan je even parkeren?

Screenshot
Screenshot

No, no, no…


Geen tijd te verliezen: zoveel to do’s, zo weinig tijd… En de fun? Euh… welke fun?

Wèl doen


Een werkplek waar plezier maken allesbehalve wordt aangemoedigd? Wèg daar! Een beetje fun onder collega’s zo nu en dan helpt de stress te kanaliseren en je batterijen op te laden.

No, no, no…


Altijd maar voortwerken. Je wil toch niet als lui bestempeld worden?

Wèl doen


Denk lange termijn: door te vertragen, geef je je lichaam en geest de tijd om op te laden en je stressniveau te laten zakken, en vervolgens geconcentreerder te werken, energieker en creatiever uit de hoek te komen.

No, no, no…


Een strakke planning hanteren.

Wèl doen


Stel elke ochtend je todolijst samen en wees royaal bij het inschatten van de benodigde tijd. Gun jezelf per taak dubbel zoveel tijd dan je werkelijk schat nodig te hebben. Zorg ook voor ongestoorde tijd voor jezelf. Geen evidentie op jouw werkplek? Er zijn vast wel hoekjes of ruimtes om je een uurtje ongestoord terug te trekken.

No, no, no…


Terug aan het werk = opnieuw vele uren kloppen.

Wèl doen


Slow working kan ook eenvoudigweg minder werken betekenen. Misschien heb je extra tijd nodig om je huishouden rond te krijgen? Misschien wil je wat vaker de kinderen van school kunnen halen en naschools investeren in tijd samen? Misschien is het vooral me-time dat je drijft, of een mix van alles…

Screenshot

En dus...

Meteen de boel omgooien en stevig op de rem gaan staan: vanaf nu ga je slow? No, no, no… Wèl doen Zoek uit wat voor jou kan werken en start met kleine aanpassingen. Test, evalueer en vertraag waar kan.

De juiste huidverzorging helpt je mooi en goed in je vel te voelen. Met Vichy’s Slow Âge rem je bovendien de sporen van huidveroudering af. Meer weten?

ontdek het hier