slow parenting

Slow parenting 

Hoe doe je dat?

Minder gehaast opvoeden, de familie-agenda minder vol proppen, de druk verlichten en met de volle aandacht samen dingen doen. Klinkt aantrekkelijk, maar hoe werkt slow parenting in de praktijk? Wij deden een rondvraag bij een aantal gezinnen en dit waren hun inspirerende antwoorden…

Stefaan (34)
papa van Lieke

“Mijn dochter is na een schooldag doodop. Lange tijd ging ik haar halen en vervolgens samen boodschappen doen. Ik ben de tel kwijtgeraakt over het aantal crisissen omdat ze iets wou. Een Frozen-brooddoos, een dvd aan de kassa, een doos cornflakes met speeltje en altijd weer snoep, snoep, snoep… Sinds dit schooljaar doe ik eerst mijn boodschappen en ga haar dan pas halen. Dat betekent ietsje langer op school, maar dat voelt ze amper. Terwijl die supermarkt voor haar gewoon een prikkel té veel was.”

Vanessa (30)
mama van Tiemen

“‘Geniet ervan, ze worden zo snel groot’, hoor ik zo vaak. Ergerlijk, tegelijk weet ik dat het waar is. Ik zag deze week mijn zoontje zitten en schrok ervan hoe hij plots geen peuter meer is. Slow parenting betekent voor mij dat ik ook écht van die heerlijke kindertijd geniet en zoveel mogelijk hun groeiproces van dichtbij meemaak. En dus werk ik minder, zodat er na school meer tijd is om samen te spelen.”

beeld1

slow beauty

Een gezondere levensstijl – minder stress, meer beweging, beter eten – heeft ook uitwendig effect: maar liefst 80% van de huidveroudering heeft namelijk met omgevingsfactoren en levensstijl te maken. Nog een extra reden dus om een dosis slow te introduceren in je leven. Vichy’s Slow Âge heeft dan ook het grootste effect in combinatie met een gezonde manier van leven. Slow Âge gaat de eerste tekenen van huidveroudering vertragen door ze vanaf hun ontstaan te corrigeren. Zo oogt de huid dag na dag gladder, gezonder en jeugdiger.

slowage

Andreas (33)
papa van Sofia

“Slow parenting zit ‘m vaak in kleine dingen. Op woensdagnamiddag bijvoorbeeld maken we een smoothie. Dat simpele momentje samen – fruit of groenten kiezen, snijden, mixen en opdrinken – blijft volgens mij een herinnering.”

Tinne (33)
mama van Louisa en Milo

“Als ik stress heb, ondervinden mijn kinderen daar sowieso de gevolgen van. Ze voelen mijn onderhuidse spanning of krijgen zelfs de volle laag. Dat kan echt niet. Stress hoort bij momenten bij mijn job, maar ik heb leren doseren. Zit ik echt op mijn tandvlees, dan moet mijn man invallen en ga ik eerst een wandeling maken of een uurtje sporten.”

Tomas (41)
papa van Janne en Jesse

“Als kind moest ik tijdens het weekend vaak verplicht naar buiten. Vooral tijdens regenachtige, koude dagen had ik daar niet altijd zin in. Intussen heb ik die gewoonte ook overgenomen: soms lopen de kinderen de muren op en lijkt het of ze alleen maar met de tv of de tablet gesust kunnen worden. Een wandeling in de natuur helpt altijd.”

Background Image

Sam (37)
papa van Merel en Leon

“Tijdens een schoolfeest raakte ik aan de praat met de muziekleraar. Die beweerde dat mijn dochter een uitzonderlijk talent was. Zoiets hoor je natuurlijk graag als ouder en zijn woorden motiveerden me om haar in te schrijven voor muziekles. Dat werd een drama. Elke week discussie omdat Merel liever thuis bleef. Zingen deed ze wel tijdens het spelen of tekenen. Na een halfjaar stopte ik met pushen, en nu schaam ik me dat ik haar zo onder druk heb gezet.”

Tessa (38)
mama van Sien, Lotte en Mees

“Je wil je kinderen een hobby gunnen. Wij hebben drie kinderen, dus dat betekent dat we heel vaak onderweg zijn naar sportclubs, muziekscholen en tekenacademies. Op een bepaald moment bleek dat er elke avond en elk weekend wel iemand ergens moest zijn. Dat werd onhoudbaar en dus hebben we de hobby’s teruggeschroefd. Geen competitieniveau meer, maar ook de hobby’s waarvoor het enthousiasme maar lauw was vielen af. We houden er nu aan dat we wekelijks één à twee avonden met ons gezin kunnen doorbrengen. Op zo’n avond eten we samen, doen we huiswerk, knutselen of spelen een spelletje, kijken wat tv of lezen. Die beslissing heeft veel rust gebracht.”  

Background Image

Eva (39)
mama van Seppe en Lars

“Heel wat vriendjes van mijn kinderen hebben een eigen iPad. Dat willen die van mij natuurlijk ook. Wij hebben één iPad waar strenge regels aan verbonden zijn: tijdens de week elk tweemaal een halfuur vrij te kiezen wanneer, tijdens het weekend een uur. Dat levert al eens discussie op, toch blijven we volharden. Zelfs als ze zich vervelen.”

Bram (48)
papa van Steffie en Oscar

“Wij proberen samen te eten. Dat is altijd zo geweest en dat willen we ook zo behouden. Intussen zijn Steffie en Oscar tieners met een eigen agenda. Ze nemen het niet altijd nauw met die afspraak, toch hamer ik erop hoe belangrijk dat momentje samen is. Even in alle rust samen eten en babbelen, daarna gaat elk weer z’n weg.”

Xavier (42)
papa van Billie, Stella en Babette

“Elk jaar plannen mijn vrouw en ik een daguitstap met één kind. Dat kan een fietstocht in Nederland zijn, een dagje dierentuin of een citytrip. Ondertussen vinden mijn kinderen die dagen heel bijzonder. Een momentje om eens even helemaal alleen met een ouder te zijn, wat een bijzondere dynamiek geeft. En als ouder sta je op die manier op een intense manier stil bij het unieke karakter van je kind.”"

image

en dus...


Hoe slow parenting er voor jou uitziet, vul je zelf in. De definitie blijft dezelfde, alleen maak je het zo klein of zo groot als je zelf wil. Niet iedereen kan of wil een pak minder gaan werken. Niet iedereen heeft zin om op woensdagnamiddag te knutselen of smoothies te maken. Het gaat erom het gezinsleven op een minder hoog tempo te laten draaien, op zoek te gaan naar wat voor jullie werkt en die momenten dan ook bewust te beleven. Succes!

Meer info over Vichy’s Slow Âge?

klik hier